(Vallettában) Tanulni de csodás!

Angol nyelvtanulás Máltán az ERASMUS-sal - elmesélem

Az emberélet útjának felén (messze?) túl is rácsodálkozik az ember, mekkora élmény a tanulás. A megismerés vágya, a találkozások öröme, a gyarapodás és gazdagodás sokféle dimenzióban felejthetetlen élményt adnak. Érdemes nehéznek tűnő, (vagy talán csak kényelmetlen helyzeteket?) vállalni ezekért, amely az újdonságtól való félelem leküzdésével indul. Magam sokáig féltem a repüléstől. Emlékszem, mekkora határátlépés volt számomra az, amikor először ültem fel a repülőgépre. Valami ilyesmi az, amikor az ember felkerekedik, és ismeretlenekkel egy tanulócsoportot alkotva kezd idegen földön nyelvet tanulni.

Magával ragadó élmény volt egy nemzetközi csoport tagjaként használni a nyelvet, miközben éppen azt a nyelvet tanulom is egyszersmind. Két japán, egy-egy kínai, német, cseh és két magyar kollégával alkottam a délelőtti csoportot, ahol általános angolt tanultam. A délutáni csoport más összetétellel lengyel és magyar tanár kollégákkal formálódott, ahol a helyi kultúrával, látványosságokkal, gasztronómiával és nyelvvel ismerkedhettünk angol nyelven. Két tanárom közül az egyik Bosznia-Hercegovinából érkezett, a másik egy helyi fiatal hölgy volt. Mindketten kiválóan felkészültek voltak módszertanilag is. Változatos, tevékenységekre építő, kommunikatív módon szervezték az órákat, amelyek emiatt peregtek is. Bátorságot adott minden megformált mondatom, amellyel azt értettem meg, esetlegesen követhetek el nyelvtani hibát, gondolataim megértésre találnak. Meg tudom magam értetni és magam is meg tudok másokat érteni. Kapcsolódunk egymáshoz a nyelv által és kapcsolódásunk a nyelvi készségek által meghatározott mértékűek tudnak lenni. Tehát a nyelvtanulás a másokkal való kapcsolatteremtés és kapcsolódás záloga. Emiatt is volt nagyszerű élmény nyári tanulásom. A találkozásaim, kapcsolódásaim minőségét növelték és növelhetik.

És persze különleges helyzet volt „iskolapadban” ülni. Készülni, izgalommal várni a felszólítást (vagy remélni, hogy nem szólíttatom fel), a színpad helyett a nézőtéren ülni. Megérteni azt, mennyire fontos az órai aktivitás, a cselekvő tanulás.

Valletta, a történelmi város, Málta maga is sok élményt adott. Az órák után mohón kutattam fel a környéket, bejárva a várost, sőt a szigetet is. A város látványosságain túl jártam a híres Kék Lagunában, úsztam barlangokban, búvárkodtam sziklás partszakaszokon, jártam Marsaxlokkban, a sziget legdélebbi pontján, elkirándultam az ősi fővárosba, Mdinába és egy katakombát is felkerestem. Szent Pál itt szenvedett hajótörést, ennek emlékét őrző templomot is felkerestem sok más szép templom mellett. Az Easy School apartmanháza kifogástalan kényelmet biztosított pihenésemhez is. Vásároltam, főztem, tömegközlekedtem… egyedül barangolva még több lehetőségem volt használni a nyelvet, amelyben azt tapasztaltam, egyre bátrabb és hatékonyabb lettem. 

Kalász Ákos

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo