Beszámolók

Migazzi családi nap a Váci Piárban

Iskolánk újraalapításának 25. jubileumát sok színes programmal ünnepeltük meg. Május 13-án családi napra hívtuk az iskolánk közösségéhez tartozókat, diákokat, tanárokat, szülőket, öregdiákokat, barátainkat.

A programnyitó szentmisén az ezüstmiséjét bemutató Balogh Tamás atyával és 5 éves diakónusi szolgálatát végző Földváry István tanár úrral közösen imádkoztunk. A mise keretében minden jelen lévő piarista szerzetes bemutatkozott az összegyűlteknek. Együtt örültünk Endreffy Lóránd tanár úrral, aki a szentmise végén átvehette aranydiplomájának emléklapját. Lóri bácsi a kezdetektől 20 évig volt az iskola testnevelő tanára. Elkötelezettsége, munkája és jelenléte fontos nyomot hagyott mind az iskolán, mind tanítványaiban. A szentmise végén köszöntöttük Varga László atyát is, aki átvehette a piarista generális atya által írt konfráteri oklevelet. Ezzel az okirattal a piarista renddel ápolt sok éves lelki kapcsolat és szoros testvéri kötelék erősíttetett meg. Isten éltesse Varga Laci atyát is, aki oly sokat tett iskolánkért a kezdetektől! Sok éven át énektanárként segítette az iskolát, azóta pedig főbb ünnepeink liturgikus zenei szolgálatát látja el a székesegyház karnagyaként.
A nap további programjain jól érezhette magát kicsi és nagy. Sok színes program várta a családokat. Kirakodóvásár, könyvvásár, kézműveskedés, süteménydíszítés, társasjátékok, sorversenyek, Migazzi focitorna, kosárlabdameccsek, vívásbemutató szórakoztatták a családi napra érkező közel 300 vendéget. A nap során fellépett a Misztrál is.

 

Köszönjük a sok áldozatos szervező munkát az Iskolai Szülői Szervezetnek, az iskola munkatársainak és támogatóinkak, hogy rendezvényünket segítették.


Köszönjük a Piarista Diákszövetségnek, a Káptalan kuckónak, a Lyra könyvesháznak, a Angelato fagylaltozónak, a Pumukli divatháznak, a Nektár és Korall élelmiszerboltoknak, a váci Peugeot szalonnak és több szülőnek személyes felajánlását, hogy támogatták a programot. Isten fizesse meg!

Hunyadi László a 25 éve újraindult Váci Piár tiszteletére

A váci Piarista Gimnázium újraindulásának 25. évfordulója alkalmából különleges élményben lehetett részünk az Erkel Színházban. A Hunyadi László című operát március 12-én, vasárnap este 6 órától egy zártkörű előadás keretében csak a váci piarista „nagycsaládnak” mutatták be az Operaház művészei. Diákok, tanárok, öregdiákok, hozzátartozók, rokonok, barátok népesítették be a nézőteret. Számomra nagy öröm volt látni azt, hogy mekkora a piarista családunk, és az egész Erkelt betöltjük.

A darab Hunyadi László életének egy részét, és igazságtalan halálát mutatja be. A cselekmény fő mozgatórugója az árulás, az ármánykodás. A történetet természetesen a szerelem bonyolította meg. Erkel Ferenc kiváló érzékkel találta meg azt a témát, ami örökérvényű. Egy múlt században élő nemes úr ugyanúgy átélhette a történetet, mint egy mai modern fiatal vasárnap este, mivel a hatalomszerzés, az uralkodás mindig is érdekelte, és érdekelni is fogja az embereket. A rendező Szűcs Gábor és alkotótársai, a jelmez- és díszlettervező, a koreográfus nagyon ügyesen, és több formában is megmutatták ezt az örökérvényűséget. A szereposztás pazar volt. Ahogyan Ókovács Szilveszter, az Operaház igazgatója az előadás előtt mondta, Kossuth-díjak repkedtek a színpadon. Olyan neves operaénekeseket láthattunk-hallhattunk, mint Miklósa Erika, Kolonits Klára, Kiss B. Atilla, Szappanos Tibor, és Cser Krisztián.

Külön élmény volt, hogy ezúttal a harmadik sorból nézhettem végig az előadást. Eddig, ha színházban vagy operában voltunk, általában az erkélyen, vagy a páholyokban ültünk. Vasárnap este végre közvetlen közelről láthattam az operaénekeseket. És nagyon örülök, hogy ezt az élményt megoszthattam családommal, barátaimmal. Köszönjük!

Hárs Anna 9. C

Jubileumi Piarista Bál

A 2016/2017-es tanév jubileumi év, az iskola újraindításának 25. évfordulóját ünnepeljük. A jubileum jegyében meghirdetett ünnepségsorozat egyik kiemelkedő eseménye a január 28-án szervezett iskolai szülői bál volt.

A szülői munkaközösség az iskola vezetésével szoros együttműködésben, a Magyar Piarista Diákszövetség támogatása mellett készült a rendezvényre. A műsort az iskola tanulói szolgáltatták. A sort Farkas Hajna és Megyesi Enikő nyitotta meg, akik akrobatikus tornagyakorlatot mutattak be. Ezután az iskolai kamarakórus következett, majd a színjátszó kör szórakoztatta a közönséget. A finom vacsoráról a Patak Vendéglő gondoskodott. Az elmúlt 25 év eseményeire kérdezett rá a játékos jubileumi totó, amelyet az asztaltársaságok közösen töltöttek ki. A nyertesek jutalma 2 üveg piarista bor lett. A teaház meghitt hangulatával kiváló helyszínt biztosított az igazgatói borkóstolónak.

A Made In zenekar fergeteges hangulatot teremtett, perceken belül mindenkit sikerült a táncparkettre csábítani. A tombola fődíját, egy Samsung tabletet, a Magyar Piarista Diákszövetség elnöke, Strommer Pál ajánlotta fel. A buli végül 02.00 óra körül ért véget, fáradtan, de jó hangulatban zártuk az ajtókat.

Szeretném megköszönni minden diáknak, tanárnak, szülőnek, Kalász Ákos igazgatóhelyettes úrnak, Futó Béla igazgató úrnak és minden ismerősnek, barátnak, segítő szándékkal közreműködő jótét léleknek, hogy gondolt ránk, tett azért, hogy ez az esemény maradandó élményt nyújtson a résztvevőknek és az iskola gyarapodását szolgálja.

Hálás szívvel: Hegedűs Szilvia (Iskolai Szülői Szervezet)

A képre kattintva elérhető a galéria több képpel!

 

Jubileumi Patrocinium - 25

Rendalapítónkra, Kalazanci Szent József atyánkra emlékeztünk 2016. november 25-én, pénteken az iskolai jubileumi Patrociniumon.

Az ünnep a váci Madách Imre Művelődési Központ színháztermében kezdődött, ahol a Piár Ki mit tud?! döntőjét láthatták a 7-12. osztályos diákok. Az ötödik és hatodik évfolyam Kalazancius életéből és életművének eseményeiből készített izgalmas vetélkedőn vett részt.

Ezt követően Bábel Balázs érsek úr a Székesegyházban celebrált ünnepi szentmisét.

A nap további részében a 25 éve újraindult iskolánkban érettségizett öregdiákokkal találkozhattak nagygimnazista tanulóink.

Jubileumi Patrocinium - 25

a Madách Imre Művelődési Központban

A tehetségkutató patrocíniumi Piár Ki mit tud?!-ot másodszor szerveztük meg. Idén is több mint ötven diák érzett magában kedvet, hogy színpadra álljon a vetélkedő válogatói során. Akadt közöttük olyan, aki rutinosan mozgott a színpadon, de olyanok is voltak sokan, akik életükben először állhattak ilyen körülmények között az iskola közönsége elé.

A válogatókról és a vetélkedő elődöntőiről készült képes beszámolók megtekinthetők itt és itt.

Nemcsak a diákok voltak lelkesek és vállalkozó kedvűek, de a szülők, öregdiákok, barátok is nagylelkűek voltak. A vetélkedő díjazására sok nemes és értékes ajándékot ajánlottak fel.

Annyi ajándék gyűlt össze, hogy valamennyi fellépőt meg tudtunk jutalmazni. Az ajándékok között vannak értékes könyvdíjak, egy családi pizzázás-kupon, az adventi PAD-os selmecbányai kirándulásra szóló kuponok, piarista ajándéktárgy-kuponok, társasjátékok, és más ajándéktárgyak. A tehetségkutató vetélkedő támogatói között találunk olyan nagy cégeket, vállalkozásokat, mint a váci DDC, a budai Várkertbazár, a Rákóczi Szövetség, valamint a Magyar Állami Operaház. Köszönünk minden felajánlást!

A zsűri tagjai: Bartáné Győrfi Marianna tanárnő, Grubits Blanka (2015A) – a tavalyi Piár Ki mit tud?! győztese, Varga László atya – a Székesegyház karnagya, Győrffy Ákos – József-Attila díjas költő és Ókovács Szilveszter – a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

A nagyon magas színvonalú műsor után a zsűri több különdíjat is kiosztott. A tárgyi jutalmak mellett Farkas Hajnát és Megyesi Enikőt a Piarista Bálra hívták meg, hogy ott is megmutathassák produkciójukat. A fuvolatrió (Pellet Teréz, Csepregi Lilla, Molnár Sára) valamint Balkovics Áron bűvészmutatványával abban a megtiszteltetésben részesültek, hogy az Magyar Állami Operaház egy-egy saját szervezésű jótékonysági estjének fellépői lehetnek.


A harmadik díjat megosztva a Réthelyi család vérpezsdítő versenytáncos négyese (Réthelyi Botond, Réthelyi Virág, Réthelyi Balázs, Sulyán Lilla), valamint Laczkó Bálint kapta. Bálint a Légy jó mindhalálig című musicalből énekelte a Felnőttek már tudják… című dalt.

A második helyezet Baráth Alexander lett, aki Pilinszky versének merész szavalatával nyűgözte le a zsűrit.

Az első helyezett Pfaff Csenge 8. a osztályos diákunk lett, aki egy mezőségi népdalcsokorral lépett színpadra. A szakértő zsűri méltatásában kiemelte az előadás hitelességét, az előadás koherenciáját és az előadó sugárzó, belső erejét.

Szívből gratulálunk mindenkinek. A színpadról senki sem távozhatott ajándékok nélkül. Ez azért is nagy öröm, mert valamennyi fellépő nagyon magas színvonalú produkcióval ajándékozta meg a közönséget.

Jövőre ismét folytatjuk! Gondolkozzatok, mivel léptek a válogató estjein fel, s készüljetek!

A mai napon hirdette ki Futó Béla igazgató úr és Juhász Gábor tanár úr, a Laudetour túramozgalom titkára az iskolai túraverseny végeredményét is. Erről külön számolunk majd be hamarosan.

Köszönjük ezt a Kalazanciusnak szentelt vidám, izgalmas, szép napot. Hálásak vagyunk, hogy a sok tanulás és sokirányú leterheltség mellett diákjaink ilyen sokat készültek, hogy szórakoztassanak bennünket.

Köszönjük mindenkinek a fáradozását, akik segítették e vetélkedőt: Hortoványi Judit tanárnőnek, Csongor-Kiss Rita tanárnőnek, Bisztriczki Zoltán tanár úrnak, Kármán Szabolcs rendszergazdának és Kalász Ákos igazgatóhelyettes úrnak.

Köszönjük Bábel Balázs érsek úrnak, hogy velünk ünnepelt.

Köszönjük öregdiák barátainknak, hogy elfogadták a meghívásunkat, velünk ünnepeltek és találkoztak a diákokkal.

Jubileumi tanévnyitó - 25 +videó

Az újraindult Piarista Gimnázium 25 éves jubileumát ünnepeltük a Konstantin téren. 

Az ünnepség a Székesegyházban kezdődött tanévnyitó szentmisével (Veni Sancte) és egy dísztermi fogadással végződött. Az ünnepi műsort teljes terjedelmében megtekintheti alább.

 

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo logo