Folytatódnak... 

A szkóla misék a Szent Anna piarista templomban. Minden hónap 2. vasárnapján szolgál a tavalyi évben alakult kórus. 

Következő alkalom október 10. 9 óra.

Mi a szkóla?

A schola cantorum szó szerinti jelentése: énekiskola. Eredetileg a pápai udvar hivatásos énekeseinek együttesét jelentette, amelynek létezése a 600-as évektől bizonyítható. A kereszténység terjedésével párhuzamosan máshol is létrejöttek Nyugat-Európa szerte schola cantorum-ok, amelyek a magas színvonalú egyházi ének letéteményesei mind a mai napig. Így például a cambridge-i King's College, a montserrat-i bencés kolostor szkólája, a bázeli Schola Cantorum, a római Cappella Sistina, a lipcsei Tamás-templom kórusa, avagy a Wiener Sangerknaben.

Magyarországon egy 1028-ból maradt feljegyzés szerint az esztergomi szkóla már működött. A 14-15. századbeli iratok pedig azt tanúsítják, hogy "...a legnehezebb, legmelizmatikusabb tételek szóló előadása a gyermekek dolga volt...". Az Anjou-kortól 1526-ig a budai szkóla - a pápai énekkar vezetője szerint - az egyik legjobb Európában. A török kiűzése után a püspöki székhelyek és szerzetesi iskolák - amennyire lehetőségeik engedték - több helyen is igyekeztek továbbfolytatni e hagyományt egészen századunk közepéig.

Napjainkban is léteznek ilyen szkólák, legközelebb a váci Karolina Katolikus Általános iskolában találunk ilyet, ahol az a különlegessége a több mint ezer éves tradícióra visszatekintő székesegyházi énekesiskolának, hogy ott a kodályi hagyományokon alapuló zenetagozatra építenek. Az énekesek a Váci Székesegyház Gyermekkórusainak (amelyek évfolyamonként szerveződnek) tagjai. Itt is a zenei nevelés és személyiségfejlesztés alapja a karéneklés, mint ahogyan a többi schola cantorum-ban.

Tanárokat, diákokat hívunk és várunk énekelni!

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo