14. heti kihívás (2022. január 24-28.)

Ne pazarold az élelmiszert!

TUDATOS VÁSÁRLÁS

Bevásárlás előtt gondoljuk át, mit szeretnénk főzni - enni a héten, illetve mennyi időt tudunk majd tölteni a konyhában. Többet vásárolnak és dobnak ki azok, akik nem terveznek. 

Készítsünk pontos bevásárló listát, így minden szükséges bekerül a kosarunkba, de semmi, ami felesleges. Fontos, hogy a cetlin írtakhoz tartsuk is magunkat, ne befolyásoljanak minket az akciók. Hiszen hiába volt olcsó a termék, ha utána nem használjuk fel. Megromlik, tehát ki kell dobnunk, és így semmit sem spóroltunk.

Soha ne menjünk éhesen vásárolni! Ilyenkor sokkal több mindent megkíván az ember, és hajlamos indokolatlanul sok élelmiszert megvásárolni.

HELYES TÁROLÁS

Tartsunk mindig rendet a hűtőben! Ha már van otthon olyan élelmiszer, ami lejárat közeli, tegyük előrébb, hogy szem előtt legyen, és találjuk meg a módját, hogy felhasználjuk. Fontos a hűtő hőmérséklete is, és hogy egyáltalán mit tartsunk benne, melyik polcon, valamint hogy mindig
legyen tiszta a hűtő a baktériumok elszaporodásának megelőzésére.
https://www.life.hu/eletmod/20210805-tippek-elelmiszerpazarlas-ellen.html

MENZA

A 2020-as csonka tanévben 2514 ebédet nem mondtak le hiányzás miatt, ennyi adag feleslegesen lett megfőzve! Így nincs rá normatíva, kárba veszett a munka. Ezt min. 100 Ft /adaggal lehet megszorozni, kb. 3
pingpongasztal ára!!! Figyelmeztesd te is szüleidet, hogy mondják le az ebédedet, ha nem jössz iskolába!

A felelőtlenül elvett étel is nagy pazarlás. Szólni kell, ha valamit nem kérünk, amit elvettünk, azt meg kell próbálni megenni. Gondosan megtervezett és elkészített a menü – aki éhes, megeszi! Ha megfelelő idő
telik el az étkezések között, ha nincs fölösleges nassolás, ha valaki „nem csapja el” a gyomrát, jóízűen meg tudja enni a menzai ételt.

MARADÉKHASZNOSÍTÁS

Egy gondos háziasszony ételt soha nem dob ki, mert ami nem fogy el, azt egy újabb ételhez felhasználja, és amit csak lehet, komposztál.
https://www.nosalty.hu/ajanlo/igy-hasznald-fel-maradek-eteleket 

PAZARLÁS

Míg a világ egyik felén éhínség pusztít, a föld másik részén elképesztő méreteket ölt az élelmiszer-pazarlás.

Évi 65 kg. Ennyi élelmiszerhulladékot „termel” évente egy átlagos magyar ember. És ennek az élelmiszer-pazarlásnak majdnem a fele elkerülhető lenne.

A kidobott étel kidobott pénz, emellett komoly környezetterheléssel is jár. A termékek előállítása, szállítása és megsemmisítése rengeteg energiát igényel, fokozza az üvegházhatású gázok kibocsátását, és gyorsítja a globális felmelegedést.

Ha egy élelmiszer nem a kukában végzi, az olyan szervezeteknek köszönhetően, mint a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, a rászorulókhoz is eljuthat.

A 2019/20-as pénzügyi évben összesen 790 451 tonna élelmiszert adott el az egyik magyarországi áruházlánc, és ennek során összesen 13 160 tonna élelmiszer-felesleg (el nem adott élelmiszer) keletkezett. Többnyire az élelmiszer-hulladék 25 százaléka gyümölcs és zöldség, 18 százaléka pékáru, 14-14 százaléka készétel és hús, hal, valamint baromfi volt, 12 százaléka pedig tejtermék. https://www.mindmegette.hu/igytudod-konnyeden-csokkenteni-az-etelpazarlast-574

VISSZA A FŐOLDALRA >>>

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo