Teremtésvédelem

ZÖLD TANÉV - FENNTARTHATÓSÁG MINDEN HÉTEN 

Az iskolai tanévben a fenntarthatósági témahét (2022. április 25-29. lesz idén) csupán egyetlen hét, de szeretnénk, ha ez a projekt, nem csak 1 hétig tartana, hanem egész évben figyelnénk a környezetünkre, és tennénk érte.
Lachegyiné Tesánszky Éva és Hortoványi Judit tanárnő kezdeményezése, minden héten új ötletekkel, feladatokkal, programokkal segíti a környezettudatos életmódváltást. 
 
A te ötleteidet is várjuk, amivel kiegészíthjük az akciótervet! 

Akiket kereshetsz ez ügyben: Lachegyi Éva "főkoordinátor", Hortoványi Judit, Győrffy-Kovács Adrienn, Varga Irina tanárnők, valamint a titkárságon Retzlerné Nádas Veronika és Kőhegyi Bernadett.... legyél TE is munkatársunk... Megvalósításokat, ötleteket írhatsz a media@vac.piarista.hu címre.
 
A főlépcsőn felmenve az első emeleten van egy faliújság, ahol papír alapon is olvashatjátok ezeket. 

Mottó: "Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban." (Ghandi)
 
HIDD EL, MINDEN KIS LÉPÉS SZÁMÍT!
 
NEKED (IS) KELL LÉPÉSEKET TENNED!
 

A 6. heti kihívás (október 11. - október 15.) 

Vedd észre,mennyi szemetet termelsz!

Vedd észre a saját tevékenységeid következményeit, most épp azt, hogy mennyi szemetet termelsz!Nézd át, mi van jelenleg a szemetesben.
  • Milyen anyagokat tartalmaz?
  • Miből van a legtöbb?
  • Mi az, amit akár már holnaptól teljesen el is tudnál kerülni, de minimum csökkenteni a mennyiségét? Hogyan?
  • Figyeld egy hétig, miket dobsz ki a kukába (nem csak otthon, hanem mindenhol!).

Elég, ha csak tudatosítod a mozdulatot, amikor kidobsz valamit, de persze vezetheted is precízen, amelyik jobban illik hozzád. A hét végén gondolkozz el a tapasztalatokon és vond le a következtetéseket! Csökkentsd a saját magad által „termelt” szemetet!

Nem elég, nem megoldás a szelektív gyűjtés! Csökkentsd a hulladékot! Zero waste

Hasznos linkek:

https://hulladekmentes.hu
https://corvinusonline.blog.hu/2020/05/29/zoldulj_otthon
zero-hulladek.blogspot.com

A nulla hulladék elérése nem könnyű, de amint rááll az ember agya, beilleszti a napirendjébe, gondolkodásmódjába, akkor már egyre jobban lehet haladni és egyre egyszerűbb.

KÖVESD A FELHÍVÁSOKAT HÉTRŐL HÉTRE, ÉS FOKOZATOSAN ELÉRHETED!

A 5. heti kihívás (október 3. - október 8.) 

Mik ezek a mosószerek?

Citromsav A citromsav remekül kiveszi a növények által ejtett foltokat akár a bőrünket elszínező gyümölcsökét és zöldségekét is. A mosogatógépbe is kiváló. Mosószóda, azaz: nátrium-karbonát, szóda, sziksó. Mészkőből és sós vízből állítják elő, környezetbarát, mert olyan körfolyamatban készül, melynek nincs káros mellékhatása. Környezetbarát anyag, a természetben is megtalálható. A környezetre nem ártalmas, lebomló mosószer, amely remek zsíroldó, ezért nem csak mosáshoz alkalmas. Szódabikarbóna A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke. A környezetre ártalmatlan, sokoldalúan használható. Súrolószer helyett, ecettel lefolyótisztításra vagy leégett lábas súrolására is kiváló, mosogatógépben is jól bevált. Mosószappan Hagyományos készítésű, natúr, illatmentes mosószappan mosáshoz és folttisztításhoz. Különleges fajtája a marhaepeszappan, kiváló folttisztító, beszáradt szennyeződések eltávolítására a legjobb, bedörzsölés után hagyni kell hatni – legalább egy órát. Nem károsítja a vízi élővilágot, hatóanyaga egyébként hulladék lenne, és megmenthetjük vele az eldobásra ítélt ruhadarabokat! Házi mosóport is készíthetsz 2 rész mosószóda és 1 rész (reszelt) mosószappan keverékéből. Fehér és világos ruhákhoz szuper, a sötét ruhákat azonban fakítja Foltok ellen: szódabikarbónával vagy folttisztító sóval áztasd be a ruhát, vagy használj mosószappant, esetleg marhaepeszappant a makacsabb folton. Áztatás Az áztatás mindig segít, ha komolyabb foltokról van szó. A melegvizes áztatóba önts egy kis mosószódát. citromsav+szódabikarbóna a gépbe!

Néhány negatívum

A tiszta mosószóda hatékony és nagymúltú mosószer, a legtöbb mosópor alapja, csak a hozzáadott töltő-és vegyi anyagok elveszik környezetbarát jellegét.

A mosóporok nagy része ugyanis töltőanyagokkal van tele, melyek semmivel nem járulnak hozzá a ruhák tisztaságához. Ezek az anyagok például akadályozzák a túlzott mértékű habképződést, szintetikusan vagy természetesen illatosítanak. Felesleges vegyszerek, melyek még a környezetet is károsítják.

Arra, hogy ma milyen mosószereket használunk, az elmúlt 20–30 évben nagyon sokat költöttek a márkák. Tulajdonképpen ma a legtöbben azt használjuk, amire a reklámok által kondicionálva vagyunk.

Mosódió: Indiában és Nepálban növő fa termése. Olyan gazdaságból lenne jó választani, amely a termelés miatt nem bántja a környezetet. A szállítás miatt azonban nem a legfenntarthatóbb megoldás. A marhaepe-szappanban sajnos van pálmaolaj…

A 4. heti kihívás (szeptember 27. - október 1.) 

Tegyél te is a műanyag szemét ellen! Vásárolj kevésbé vagy egyáltalán nem csomagolt árukat!

•Kerüld a műanyagba csomagolt árukat és a műanyag használati tárgyakat! A héten látogass el az iskolától nem messze lévő CSOMAGOLÁSMENTES BOLTBA! (Zab és Bab, Köztársaság út, a Budapest Bank mellett). Nézz körül, mit lehet kapni, hogy működik. Határozd el, mi mindent veszel itt majd a jövőben!
•(Ha a lakóhelyeden van ilyen bolt, fedezd fel azt!)
 
•Mivel talán kicsit „macerásabb” ilyen helyen vásárolni, jobban meggondolod, mit veszel. Nem csak dobálod be a kocsiba a …. áruházban a jó alaposan előrecsomagolt árukat. Jobban rákészülsz, tervezel, viszed magaddal a dobozkáidat és papír vagy vászon zacskóidat, otthon pedig a szépen felcímkézett üvegekbe áttöltögeted…kézzel. Ügyesedik a kezed, olyan lesz, mint egy kézműves szakkör… címkerajzolgatás, zsákvarrás, zacskó- és üveg-újrahasznosítás. Kevesebb pazarlás, kevesebb szemét! A mennyiségekre is jobban ügyelsz majd.
 

Mi ez az egész gond?

Például az Egyesült Államokban 2018-ban több, mint 292 millió tonna települési szilárd hulladék keletkezett. Ennek a hulladéknak 28% -a konténerekből és csomagolásokból származott, és ennek a csomagolásnak a nagy része élelmiszerboltból származott.

Bár a csomagolás az élelmiszerek eltarthatóságának növelésével hozzájárulhat az élelmiszer-pazarlás csökkentéséhez, az élelmiszerboltból származó hulladék egyre nagyobb problémát jelent!

Miért baj ez?

A legtöbb zacskót és élelmiszer csomagolást mindössze egyszer használjuk, akkor is csak rövid időre. Utána a szemétbe, még rosszabb esetben a Dunába, kályhába, a természetbe kerül, sokáig nem bomlik le, szennyezi a környezetet anyagával és látványával és elpusztíthatja azokat az állatokat, akik véletlenül megeszik.

Nálunk is nehéz úgy sétálni az erdőben vagy a Dunaparton, hogy ne találkozzunk műanyag szeméttel. A világ óceánjaiban pedig mára kontinens méretű műanyag szeméthalmok képződtek, a világ ivóvizeinek jelentős részében már kimutathatók apró műanyag darabok.

HETI KÉRDÉS/FELADAT:

SOROLJ FEL HÁROM TERMÉKET, AMELYET ZACSKÓBAN, ÉS HÁRMAT, AMELYET DOBOZBAN A LEGJOBB HAZAVINNI EGY CSOMAGOLÁSMENTES BOLTBÓL!

A 3. heti kihívás (szeptember 20-24.)

JÁRJ PIACRA, VÁSÁROLJ HELYI TERMELŐKTŐL -  CSOMAGOLÁSMENTESEN!