11. heti kihívás (2021. november 22-26.)

IGYÁL CSAPVIZET!

1. TÖLTSD MEG A KULACSOD!

- otthon
- az iskolában: a mozgássérült mosdóban és a nyelvi szinten biztosan van erre alkalmas csaptelep, de talán máshol is.

ALAPTALAN FÉLELMEK:

- nem jó a minősége („A DMRV Zrt. által szolgáltatott víz jó minőségű IVÓVÍZ, megfelel az ivóvízminőségre vonatkozó magyar és EU jogszabályok előírásainak. Az ivóvíz tartalmazza mindazokat az anyagokat [ásványi sók, mikroelemek, stb.], melyek az emberi szervezet működéséhez, fenntartásához feltétlenül szükségesek, és nem tartalmaz olyan élettelen és élő anyagokat, amelyek ártalmasak az emberi szervezet számára.” >> https://www.dmrvzrt.hu/hu/vizminoseg

- túl sok benne a klór >> hogyan segíthetünk ezen? >> szűrőberendezés: víztisztító kancsó beszerzése; víztisztító csaptelep felszerelése otthon; előre kiengedjük, kevergetjük, citromot csöpögtetünk bele; teát főzhetünk (szálas, nem filteres zöld-, fekete-, gyógynövényteát>> forraláskor távozik a klór), stb.

2. NE VEGYÉL PALACKOZOTT VIZET!

3. TÖLTSD MEG A KULACSOD!

-  otthon

-  az iskolában: a mozgássérült mosdóban és a nyelvi szinten biztosan van erre alkalmas csaptelep, de talán máshol is.

ALAPTALAN FÉLELMEK:

-  nem jó a minősége („A DMRV Zrt. által szolgáltatott víz jó minőségű IVÓVÍZ, megfelel az ivóvízminőségre vonatkozó magyar és EU jogszabályok előírásainak. Az ivóvíz tartalmazza mindazokat az anyagokat [ásványi sók, mikroelemek, stb.], melyek az emberi szervezet működéséhez, fenntartásához feltétlenül szükségesek, és nem tartalmaz olyan élettelen és élő anyagokat, amelyek ártalmasak az emberi szervezet számára.” >> https://www.dmrvzrt.hu/hu/vizminoseg

túl sok benne a klór >> hogyan segíthetünk ezen? >> szűrőberendezés: víztisztító kancsó beszerzése; víztisztító csaptelep felszerelése otthon; előre kiengedjük, kevergetjük, citromot csöpögtetünk bele; teát főzhetünk (szálas, nem filteres zöld-, fekete-, gyógynövényteát>> forraláskor távozik a klór), stb.

NE VEGYÉL PALACKOZOTT VIZET!          

-  sokszor csapvizet töltenek bele (olcsó vizek)

-  szállítani kell (üzemanyag-fogyasztás, légszennyezés stb.>> megnövekedett ökolábnyom)

csak marketing­fogás a kristálytiszta patakok képe (sok fogyasztó véli úgy, hogy a palackos víz biztonságosabb és egészségesebb, mint az, ami otthon a csapból folyik…)

Hogy igazságosak legyünk, ilyen oldalak is vannak:

A PETRA (Észak-Amerikai PET gyártók Szövetsége) által közzé tett kutatás kimutatja, hogy a PET palackok környezeti terhelése kisebb, mint az alumínium italos dobozoké vagy az üveg palackoké. Ezt a tényt leginkább az előállításhoz felhasznált energia mennyiség mutatja, mely a PET palackok esetében még az üvegház-hatás erősödéséért is kisebb mértékben felelősek.

A PET palackok jóval kevesebb szilárd hulladékot tesznek ki, mint az alumíniumé vagy az üveg palackoké.

Szilárd hulladék mennyisége:

PET palack: 136 kg
alumínium italos doboz: 348 kg
üveg palack: 2.244 kg

De ez nem jelenti azt, hogy nem SOKKAL, DE SOKKAL JOBB A PET PALACKOK NÉLKÜL OLTANI SZOMJUNKAT!

4. NE IGYÁL PALACKOZOTT ÜDÍTŐKET, TEÁKAT!  

- EGÉSZSÉGTELEN! >> hozzáadott cukor, magas fruktóztartalmú kukorica­szirup >> hirtelen megemelik a vércukorszintet >> inzulinrezisztencia; elhízás, a májra gyakorolt káros hatás!!!

árt a csontoknak>> foszforsav (ízfokozó)>> a kólákban lévő adalékanyagok gátolják az ásványi anyagok (kalcium) csontokba való beépülését>> növelik a súlyos csonttörések kockázatát;

A palackozott ásványvíz káros mind a pénztárcára, mind az egészségre, mind a környezetre. A környezettudatos gondolkodás nem fogadhatja el a víz palackozását!

Ajánlott oldalak:

https://vitalitasportal.com/etelek-es-italok-az-etrendben/uditoitalok-mennyire-egeszseges-a-fogyasztasuk/
https://vitalitasportal.com/egeszsegmegorzes/a-cukros-uditok-fogyasztasanak-hatasai/
https://tisztaviz-uzlethaz.hu/hogyan-elozhetjuk-meg-a-betegsegek-tobb-mint-50-at-ontsunk-tiszta-vizet-a-poharba/
https://bpamentes.hu/bpa-mentes-kulacs
https://okokucko.hu/termekek/kornyezetbarat/bpa-mentes-kulacs-uvegkulacs/uvegkulacsok-equa

VISSZA A FŐOLDALRA >>>

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo