12. heti kihívás

AJÁNDÉKOZZ KÖRNYEZETTUDATOSAN!

1. Így ajándékozz, ha fontos a környezettudatos ünneplés!

Legyen a Karácsony tényleg csak a szeretet, és nem a kereskedelem ünnepe! Ne váljon ez az ünnep a stressz, a túlhajszoltság, a felesleges túlköltekezés és a túlfogyasztás szinonimájává! 

  • Ajándékozz időt! Menjetek el együtt valahova! Segíts valamiben, tegyél meg valamit a másik helyett! Készíts kézzel „belépőjegyet”, „kupont”, ami ezt az együtt eltöltött időt, a másiknak ajándékozott jelképezi!
  • Ajándékozz élményt! Ötvözheted az előző ponttal: kiránduljatok együtt, menjetek el egy kiállításra, koncertre, készíts te egyszer vacsorát, stb.
  • Adj egy tárgynak új életet! Az ajándék nemcsak újonnan készült termék lehet. Nézz körül az antikváriumokban, adományboltokban, igazi kincsekre lelhetsz. Még jobb, ha te újítasz fel – újrahasznosítasz valamit: lámpa magnókazettákból, falikép régi lemezekből, kreatív tálka konzervdobozból…az ötletek sora végtelen!

  • Készítsd magad! Készülj saját magad által készített meglepetéssel! Készíthetsz környezetbarát illatszereket, süteményeket, lekvárokat, kézimunkázhatsz valamit. Sok internetes oldal és könyv áll rendelkezésre, hogy segítsen. Ha látsz valamit egy boltban, próbáld meg „lekoppintani”, magad megcsinálni a dolgot otthon! Csak vigyázz, a hobbiboltban se költekezz, ne vegyél felesleges és nem környezetbarát dolgokat!
  • (Környezet)tudatos ajándékutalvány Ha tudod, mi foglalkoztatja az ajándékozottat, adhatsz neki szolgáltatásokra szóló, vagy levásárolható ajándékutalványt. Az interneten találsz ilyeneket (hulladékmentes.hu).
  • Környezettudatos tárgyi ajándék Ha mégis veszel valamit, keress ellenőrzött ökogazdaságból, etikus forrásból származó dolgot, olyat, ami helyileg készül, természetes anyagokból, nem gyermekmunka vagy alulfizetett munka terméke, nem termelsz vele hulladékot... Válaszd a hazai termelőket, adj ehető ajándékot. A legfontosabb, hogy személyes, hasznos és használható legyen  – és szívből add!
  • A csomagolás is legyen környezetbarát! Ha még nem tetted félre a tavaly épen maradt csomagolópapírokat és ajándéktasakokat, vegyél natúr, barna papírt, ami komposztálható. Ha például valamelyik ajándék textília (asztalterítő, konyharuha, sál stb.) ebbe is csomagolhatjuk a többit, vagy egyszerűen textildarabba szalaggal átkötve.

 VISSZA A FŐOLDALRA >>>

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo