9. heti kihívás (2021. november 8-12.)

Kezdj el szelektálni, de tudd: nem elégséges megoldás a szelektív gyűjtés! Csökkentsd a hulladékot!

HOGYAN SZELEKTÁLJUNK?

KEZDJ EL SZELEKTÁLNI!
NE DŐLJ BE A TÉVHITEKNEK!

Egy tipikus magyar városlakó kommunális kukájának mintegy harmada szelektálható anyagokból tevődik össze.

Akár egyetlen nap leforgása alatt jelentősen csökkentheted a kommunális kukádba kerülő mennyiséget.
A hulladékmentességre való törekvés magában foglalja azt is, hogy ne csak a szemetünket, hanem a hulladéktermelésünket is minimalizáljuk, amennyire lehetséges!
Ha másképp nem megoldható – mert például nem tudunk megelőzni valamilyen csomagolási anyagot -, akkor azt végső állomásként szelektáljuk!

Ha eddig nem szelektáltál, kezdd el! Ha nem tudod, milyen lehetőségeid vannak a lakhelyeden (konkrétan milyen anyagokat, hogyan, milyen gyakorisággal, hol tudnál külön gyűjteni), kérdezz rá a helyileg illetékes hulladékos közszolgáltatónál!

Törekedj arra, hogy folyamatosan csökkentsd a szelektívbe kerülő hulladékok mennyiségét!
Hogyan?

>> Amit csak lehet, utasíts vissza!
>> Előzd meg, hogy a háztartásodba kerüljön! (>a csomagolásmentes vásárlás);
>> Ami mindenképp bekerül a háztartásodba, igyekezd minél tovább használni (Vásárolj tartós eszközöket/árucikkeket!);
>> Amit lehet, javíts meg!
>> Amennyire csak lehet, szorítsd vissza a műanyag hulladék termelődését a háztartásodban!

  1.    Mit hova tehetünk?
  2.    Mit nem tehetünk bele?
  3.    Hogy fér bele több?
  4.    Miért öntik össze?
  5.    Miért mossuk ki?

Mi kerülhet az ÁTLÁTSZÓ zsákba?                                   

  • papír (tisztán, laposra hajtogatva): kartondoboz, hullámpapír,élelmiszerek és kozmetikai cikkek papírdobozai, színes és fekete-fehér újság, szórólap, prospektus, irodai papír, füzet.
  • műanyag(kiöblítve, laposra taposva): színes- és víztiszta PET palack, kupak (üdítős, ásványvizes), kozmetikai és tisztítószerek flakonjai, reklámszatyor, nylonzacskó, csomagolófólia, fólia, joghurtos, tejfölös és margarinos dobozok.
  • fém- és italos kartondoboz (kiöblítve, laposra taposva): fém italosdoboz (üdítős, sörös, energiaitalos), tartós tej és üdítők dobozai, konzervdoboz

Lapítsd, taposd, tömörítsd!                          

A zsákba a lehetőlegkisebb térfogattal helyezd el a műanyag palackokat, flakonokat, dobozokat! Lapítsd ki az italos kartonokat, a palackokat is. A műanyag kupakokat nem szükséges visszacsavarni! Így több csomagolóanyag fér a zsákokba és a gyűjtőjárművekbe is!

Miért kerülnek egy helyre később?

Ne botránkozz meg azon, hogy a szelektíven gyűjtött hulladékokat összeöntjük! Az összegyűjtött csomagolási hulladékokat válogatóműveinkbe szállítjuk, ahol megtörténik a frakciók utólagos külön válogatása. Ennek egyrészt gazdaságossági okai vannak, illetve a korábban a gyűjtőszigeteken a különgyűjtés csekély mértékben valósult meg, ezért minden esetben így is szükséges volt az utólagos válogatás!

Mit ne tegyél!

NE tegyél az ÁTLÁTSZÓ zsákba üveget, használt papír zsebkendőt, szalvétákat, felvágottak csomagolását, hungarocellt, CD-lemezt, magnó- és videokazettát, egyéb műanyagnak ítélt hulladékot (pl. nejlonharisnya), ezek a kommunális edénybe kell, hogy kerüljenek!

A színes és színtelen öblös üveg (italos üveg) elhelyezésére keresd a településen kihelyezett üveggyűjtő konténereket! Köszönjük!

Amennyiben mégis előfordult, hogy szennyezett vagy szelektíven nem gyűjthető hulladékot helyeztél a szelektíves zsákba, ne aggódj, az utólagosan a válogatás során a hasznosítható anyagoktól elkülönítve, a háztartási hulladékokkal együtt került ártalmatlanításra!

Ne aggódj, hamarosan rutinná válik!

ÁTLÁTSZÓ zsákunkra rányomtattuk, milyen hulladékok kerülhetnek bele. A szelektív hulladékgyűjtés időpontjairól a www.dtkh.hu oldalon tájékozódhatsz.

 

VISSZA A FŐOLDALRA >>>

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka

Támogatók: logo logo logo logo
logo logo