Kalazancius Mozgalom

A Kalazancius Mozgalom a Piarista Rend ifjúsági világmozgalma. Nagyjából 15.000 tagot számol, és az iskolai munkánk mellett egyre több helyen jelenik meg, mint készségfejlesztésre, közösségépítésre, hívő életre segítő fakultatív lehetőség, melyet önállóan választhatnak a diákok.

A csoportokat felsős diákok és öregdiákok vezetik, de sokszor egy-egy tanárt, piarista szerzetest is meghívnak. Az összejövetelek hetenként vannak.

Ezen az oldalon írásokat közlünk az iskolánkban működő piarista kisközösségek (jelenleg: Mokka - vezetője: Pál Sarolta (11.c), Gável Klára (12.o) életéből, eseményeikről.

Szeretettel várjuk azokat, akik közösséget, barátokat, programokat (játék, beszélgetés, túra, sütizés stb.) keresnek, és akik nyitottak közös imára is. ÚJ csoport alakul Kavics néven, vezetője: Zelenka Zsófi (11.b), Kovács Anna (11.a).

Vezetők

Érdeklődni lehet még a tanári koordinátoroknál: Vass Bálint (SchP) és Palkó Balázs.

"Harmadik éve kezdi meg működését nálunk a Kalazancius Mozgalom. Hogy a realitás talaján maradjak, nehéz mindig elkezdeni a készülődést és a szervezést.  Ennek ellenére bennünk vezetőkben nagy a lelkesedés, új segítőtanáraink vannak, toborzunk új tagokat és új csoportot hozunk létre. Rengeteg megbeszélés, kisebb programtervezés van a hátunk mögött, Kalazancius szoba alakul a suliban. Isten kísérje utunkat!" Vass Bálint SP

Szinodalitás: a cselekvés új módja

 2019. július 27.

A két éven át tartó piarista ifjúsági szinódus folyamata a 2019. július 15. és 18. között a mexikói Oaxacában tartott nemzetközi találkozóval érte el csúcspontját, amelyen több mint hetven fiatal vett részt. 

A két éven át tartó piarista ifjúsági szinódus folyamata a 2019. július 15. és 18. között a mexikói Oaxacában tartott nemzetközi találkozóval érte el csúcspontját, amelyen több mint hetven fiatal vett részt.

A résztvevők a világ minden tájáról, különböző piarista tartományokból érkeztek, hogy Ferenc pápa Krisztus él kezdetű apostoli buzdításáról és a fiataloknak a piarista rendben betöltött szerepéről tanácskozzanak és megfogalmazzák javaslataikat a piarista rend számára. A magyar tartományt Kalmár Petra (a tartományfőnökség munkatársa), Márkus Roland és Szabó Dániel piarista szerzetesek, Forián-Szabó Máté (budapesti öregdiák, piarista szerzetesjelölt), Hujbert Menyhért (váci öregdiák, piarista szerzetesjelölt) és Németh Eszter (nagykanizsai diák) képviselte.

Ferenc pápa buzdítására a nemzetközi találkozót megelőző kétéves folyamat az ifjúsági szinódus előkészítését, majd a szinódus célkitűzéseinek elmélyítését, életre váltását tűzte ki célul. A munka először városi szinten folyt az egész piarista rendben, így Magyarországon is. Az így születő eredményből kiindulva a tartományok földrészenként tartottak közös találkozót 2018 nyarán. Ezt követően az egységesített meglátásokat és javaslatokat a római püspöki szinóduson Ferenc pápa is megkapta Pedro Aguado piarista rendfőnöktől, aki végig jelen volt a mexikói találkozón is.

Megnyitó beszédében a rendfőnök atya négy teendőre hívta a fiatalokat: megélni, megkülönböztetni, javasolni és felvállalni. Hangsúlyozta, hogy nem egyszerűen egy nemzetközi találkozóról van szó, mert a piarista szinódus új korszakot akar nyitni a rend életében, a fiatalokkal való közös munka új módját akarja megmutatni. „A fiatalokkal együtt olyan piaristaságot akarunk építeni, amely mindenkinek képes felkínálni a legtöbbet, amink van: Jézus Krisztust.”

A szinódus egyik eredménye egy a fiatalok javaslatait tartalmazó dokumentum, és ezt szeretnék bemutatni a 2021-ben esedékes egyetemes káptalanon is, amelyen a rendfőnök atya bejelentése szerint négy fiatalt is részt vesz majd.

Forrás: ITT (a magyar Piarista Rendtartomány honlapján)

 

Éjszakai fürdőzés

Örömmel gondolok vissza a több mint 30 főt számláló éjszakai, gödi termálfürdőzésre, mely által a KECSOP©™ bebizonyította, hogy milyen csodálatos élményekkel gazdagodhatnak a diákok ezekben a közösségekben. A meleg vízben való tespedést, aktív közösségi játékok, hóban fürdőzés, szauna váltotta fel. A kreativitásnak is helye volt: szebbnél szebb szinkronúszásokat láthattunk. Sorverseny által még ki is fáradtunk. De a legjobb a kézenállós foci volt, melyben a csapat egyik tagja átdob egy labdát a csapat másik tagjának a lába között. A sötétbe felszálló gőz, és a nevetés alapzaja, derűs hangulatot varázsolt az éjszaka csendjébe. A termálvíz, és a fantasztikus játékok mindenkibe nagyon szép emlékeket véstek bele.

Heiszig Regő 10.c 

Bükkzsérci téli túra

Vass tanár úr vezetésével részt vehettünk egy túrán a Mátrában, pontosabban Bükkzsércen és környékén. Egy kis keresgélés után rátaláltunk a szállásunkra, ami nagyon jól felszerelt és tiszta volt. Nem is kellett nekünk nagyon bemutatni a helyet, már el is kezdtük a készülődést az első túrára, ahol a Suba-lyuk volt az úti cél. Egy nehezebb utat választva a dudváron keresztül próbáltunk eljutni oda több-kevesebb sikerrel. Sok eső, nagy latyak és az unaloműző találós kérdések erőt adtak, hogy eljussunk a barlangi forró teázásig. A túránk minimálisan az éjszakába is elnyúlt, de a látvány mindenben kárpótolt minket.  

Hazaérés után kártya- és kockajátékokkal játszottunk, főként bas-oztunk.

A második nap volt a legnagyobb kihívás. A környék hegyeinek kilátóit látogattuk meg.  

Elég hosszú, fáradságot nem kímélő túra volt. A környék kilátóit látogattuk meg, ahol csak a tériszonyom akadályozott meg abban, hogy a lemenő napfényben fürdő kilátást felszabadultan élvezzem. Találkoztunk sok emberrel, láttunk sokféle virágot, fát. Regő még a madarakkal is beszélt.  

Ezek a legemlékezetesebb pillanatai az aznapi túrának. Hazaérés után egy kiadós vacsora és fürdés szinte a mennyországot jelentette számunkra. Persze az esti játékok, főként a Bas nem maradhatott el. Az utolsó napon a jól megérdemelt fürdőnket vehettük a bogácsi termálfürdőben.
A túra számomra egy örök emlék marad, a jó beszélgetések, közös nevetések, a jókedv és a gyönyörű táj miatt.

Tábi Dávid 10.c 

 

Naptár
Aktuális | Következő események
Naptár Hírek Blog Galéria

Design: Unicial Program: Florka